Soorten autoverzekeringen

24 januari 2020 0 Door Peter

De WA dekking. Voor de auto is de verzekering WA wettelijk verplicht. In je auto rijden zonder een WA-verzekering auto is strafbaar. Je loopt dan ook een groot risico. Deze autoverzekering is in het leven geroepen om derden te financieel te beschermen bij personenschade en materiƫle schade. De dekkingen van WA-verzekeringen verschillen niet veel tussen de verzekeraars. De premie is grotendeels afhankelijk van het gewicht van de auto.

WA Beperkt Casco– Naast de verplichte WA verzekering, kun je een aanvulling nemen om niet alleen derden, maar ook je eigen eigendom (de auto) financieel te beschermen. Deze autoverzekering dekt globaal brand, diefstal, ruitschade en bijvoorbeeld hagelschade. De premie is veelal een promillage van de dagwaarde. De meeste verzekeraars nemen geen nieuwe aanvraag in behandeling van (normale) auto`s ouder dan tien jaar.

WA Volledig Casco– Deze verzekering staat ook wel bekend als all risk autoverzekering of all secure autoverzekering. Deze dekt alles wat een Beperkt Casco dekking verzekert, maar dan zijn er meer van buiten komende onheilen gedekt. Deze autoverzekering dekt ook schade die je zelf (per ongeluk) heeft veroorzaakt aan je eigen auto. De premie all risk autoverzekering is gebaseerd op de cataloguswaarde plus accessoires van de auto, zeg maar de nieuwwaarde. Dit maakt deze dekking tot een dure. Zeker na een aantal jaar- de auto is dan minder waard, terwijl wel voor de nieuwwaarde wordt betaald. Indien de auto meer dan vijf jaar oud is, is deze dekking niet meer altijd even interessant.

Voor het zoeken naar een geschikte autoverzekering is het verstandig een afweging te maken welke dekking het best bij jouw persoonlijke situatie past. Dit helpt de verschillende verzekeringen goed te kunnen vergelijken tijdens het zoeken. Ook kun je tegenwoordig gemakkelijk online auto verzekeren en premies vergelijken.

De premie

De premie berekening autoverzekering is van verschillende zaken afhankelijk. Aan de hand van je gegevens en van de auto kun je beter af zijn bij verzekeraar X of verzekeraar Y. Het is belangrijk om te weten dat een andere verzekeraar aantrekkelijker voor je kan zijn dan voor je buurman. Houd hier dus rekening mee bij het verzekering auto vergelijken. Auto verzekering X kan goedkoper en beter zijn dan Autoverzekering Y bij je huidige auto, maar een bij een andere auto kan het weer andersom zijn.

Een premie van een autoverzekering is opgebouwd uit twee tarief delen, de WA-premie en een eventuele casco premie. Deze worden apart op de polis vermeld.

De WA- premie

Voor het afsluiten van de WA-dekking worden veel vragen gesteld, waarvan de antwoorden ook invloed hebben op de hoogte van de beperkt en volledig-casco dekking. Enkele van de onderdelen welke een invloed hebben op het tarief zijn het gewicht van de auto, de leeftijd van de regelmatige bestuurder, kilometrage, het vestigingsgebied en de oorspronkelijke cataloguswaarde of dagwaarde van de auto.

Kilogrammen- Een WA-verzekering is er om derden financieel bescherming te bieden. Een auto die zwaar is zal meer schade veroorzaken, dan een auto die lichter is. Daarom wordt de premie hoger naarmate de auto zwaarder is.

Beperkt Casco premie

Het tarief autoverzekering berekenen, welke naast de WA dekking ook nog enige schade aan de eigen auto vergoed is op basis van de opgegeven dagwaarde van de auto. Zo zal er bij bijvoorbeeld een totaal verlies van de auto door brand, de dagwaarde van de auto worden vergoed. De premie is gebaseerd op een promillage van de dagwaarde. Meestal ligt dit promillage rond de 2.

Volledig Casco, all risk autoverzekering

Deze premie wordt gehanteerd op basis van de cataloguswaarde. Je dient zelf de extra’s (accessoires) op te geven. Bijvoorbeeld audio installatie of later opgeschroefde velgen.

De nieuwwaarde regeling

Deze regeling geeft aan, wat je krijgt bij een totaal verlies- totall loss van de auto. Als je een nieuwe auto koopt zal deze bij het wegrijden bij de garage reeds meteen minder waard zijn- de afschrijving. De nieuwwaarde regeling geeft aan wat er maximaal vergoed wordt na afschrijving.

Premie

Een auto is meestal totall-loss als de schade meer bedraagt dan 2/3 van de dagwaarde van de auto. Je zult dus nooit meer vergoed krijgen dan de dagwaarde- terwijl je wel over de nieuwwaarde premie afdraagt.

Speciale auto’s

Verzekering premies voor oldtimers en sportwagens of auto’s in een bepaalde prijsklasse is vaak op aanvraag. De risico’s kunnen hier hoger liggen of te hoog voor een verzekeraar zijn. Niet iedere verzekeraar accepteert immers zomaar iedere auto.